Joep Gommans en Edwin Soumang

Joep Gommans en Edwin Soumang

Joep Gommans is een van de leerlingen die momenteel werken in de keuken van Edwin Soumang, eigenaar en chef bij Restaurant ONE in Roermond. Joep zit in het derde jaar van de BBL-opleiding Zelfstandig Werkend Kok (niveau 3).

Dat ik bij een sterrenrestaurant heb gesolliciteerd was bewust, want ik was benieuwd hoe het daar zou gaan in de keuken. Het bevalt me heel goed. Het belangrijkste dat ik tot nu toe geleerd heb, is plezier hebben in koken. Ook leer ik hier dat kwaliteit heel belangrijk is: op de details letten, netjes werken en zorgen dat elk bord op dezelfde manier wordt uitgeserveerd”, vertelt Joep.

Edwin: “We hebben altijd minimaal drie leerlingen in de keuken en soms nog een buitenlandse stagiair. Ik vind het belangrijk te investeren in de nieuwe generatie, ik ben zelf immers ook als leerling begonnen. Het is voor onszelf ook fijn om steeds een frisse wind in de keuken te hebben. En sommige leerlingen blijven plakken, zo is onze souschef Lotte ooit als stagiair bij ons binnengekomen. Leerlingen krijgen bij ons al snel veel verantwoordelijkheid. In onze keuken hebben we de taken goed verdeeld, dat is voor iedereen duidelijk. Je weet dan ook precies wie je moet aanspreken als er ergens iets misloopt.”

Joep: “Ik vind die grote verantwoordelijkheid heel fijn, want zo leer ik meer dan wanneer ik alleen maar taken krijg opgedragen. Ik ben verantwoordelijk voor de groente. Ik krijg ook de kans om zelf met initiatieven te komen. Als je een idee hebt voor een gerecht, mag je dat maken en laten proeven. Extra leuk is dat we een eigen moestuin hebben waar ik elke ochtend zelf de groente oogst die ik die dag nodig heb.”

Het originele artikel vind je hier