Samenwerken om van elkaar te leren – Navenant Magazine

“Met alles wat we doen blijven we dicht bij de natuur en zijn we duurzaam”

Groene MICHELIN-ster

De ontmoeting in de kas wordt afgesloten met een zeer smakelijke verrassing. Edwin Soumang van Restaurant ONE in Roermond maakte voor het duo een heerlijk gerechtje met natuurlijk oranje paprika als ingrediënt. Voorafgaand aan het gesprek in Sevenum spraken we met Edwin over de toekenning van de Groene MICHELIN-ster. ONE behoorde eind maart tot één van de acht restaurants in ons land die voor het eerst een Groene ster kregen van MICHELIN. “De toekenning was een grote verrassing. We zijn zeven jaar geleden gestart met een eigen moestuin met kruiden, groenten en fruit. Het is namelijk behoorlijk bewerkelijk om het hele jaar de verschillende gewassen te kweken, want je bent afhankelijk van het weer, de zaden, de bodem etc. Dat betekent dat we niet helemaal zelfvoorzienend zijn. Maar de moestuin vormt de basis voor ons menu en is het levende voorbeeld van de filosofie die we nastreven. De moestuin maakt ons nog bewuster in de keuken. Nee, denk nu niet dat er alleen maar vegetarische gerechten op de menukaart staan. Het prachtige vlees voor onze gerechten is afkomstig hier uit de streek. We proberen de gasten tijdens hun bezoek onze overtuiging mee te geven. Lukt dat niet? Geen probleem, want ze komen hier om van de heerlijke gerechten te proeven en een gezellige avond te hebben. We dringen onze overtuiging dus niet op. Maar ik heb ook weer geen tijd om aan iedere tafel telkens een toelichting te geven, daarom hebben we een speciale menukaart laten maken waarin ons verhaal en gedachten staan. Het boekje is gedrukt op tomatenvezelpapier. ONE is gevestigd in een oud fabriekspand op steenworp afstand van de Roermondse binnenstad. Ook dat past in ons totaalplaatje. Met alles wat we doen blijven we dicht bij de natuur en zijn we duurzaam. Of het nu de moestuin is, de natuurlijke materialen in het interieur en de keuken en zelfs de menukaart. Maar, uiteindelijk draait het bij ONE om lekker en gezond eten!”

Lees het volledige stuk hier

TEKST: FRANS VAN TUEL / FOTO’S: BRAM BECKS